Vrijwilligers gezocht!
Wij zijn op zoek naar vrijwilligers!
OP ZOEK NAAR EXTRA HULP VOOR LEERLINGEN BIJ
‘THUISONDERWIJS’
Academie Tien, een middelbare school (vmbo-tl, havo en vwo) met ca. 700 leerlingen in Utrecht, wil op maandag 30 maart starten met een ‘vrijwilligerscentrale’ om kinderen uit kansarme gezinnen te ondersteunen in het thuisonderwijs. Voor niet alle kinderen is thuisonderwijs even effectief: hun ouders werken in de zogenaamde ‘vitale’ beroepen sector, broertjes en zusjes rennen rond of hun ouders spreken niet zo goed Nederlands. Voor die kinderen is aandacht en begeleiding erg belangrijk – daarom starten we per direct een vrijwilligerspool om ook juist deze leerlingen succesvol door de quarantaineperiode te begeleiden. Deelnemen vraagt zo’n drie keer in de week een half uurtje online videogesprekstijd.
Starten met thuisonderwijs
Vanaf maandag 16 maart is Academie Tien – net als vele andere scholen in Nederland – gestart met ‘thuisonderwijs’. Leerlingen kunnen online hun opdrachten vinden, uitlegfilmpjes van docenten bekijken en live video-lessen van docenten volgen. Leerlingen maken hier dankbaar gebruik van, maar niet voor ieder kind is het volgen van ‘thuisonderwijs’ even gemakkelijk.
Wat is er aan de hand?
Effectief thuisonderwijs vraagt om structuur aanbrengen in de dag van een kind – en mensen om je heen die je helpen en motiveren. Dit is niet voor alle leerlingen vanzelfsprekend. Sommige leerlingen hebben ouders die momenteel dag en nacht in de vitale beroepen sector werken. Andere leerlingen wonen in een klein huis met veel broers en zussen en kunnen zich lastig concentreren. Er zijn leerlingen wiens ouders weinig ondersteuning kunnen bieden, bijvoorbeeld omdat ze niet zo goed Nederlands spreken en daardoor geen vragen over het schoolwerk kunnen beantwoorden.
Wij zoeken hulp!
Onze docenten doen er alles aan om juist voor deze leerlingen extra hulp te organiseren. We zien dat contact met een vaste ‘coach’ hierbij effectief is. Door regelmatig te (video-)bellen krijgen deze kinderen aandacht en kunnen we helpen bij het indelen van de dag en het plannen van schoolwerk. De beschikbaarheid van onze docenten is echter lager, omdat veel mensen thuis zelf voor (kleine) kinderen moeten zorgen en omdat een groter aandeel nu ziek is. Daarom zoeken we hulp!
Thuiswerk-buddy: 3 keer in de week (video-)bellen met een leerling
We zoeken ‘thuiswerk-buddies’: vrijwilligers die 3 keer in de week een half uurtje willen (video-)bellen met een van onze leerlingen. Onze leerlingen zijn in de leeftijd van 12 t/m 16 jaar en volgen onderwijs op vmbo-tl, havo of vwo-niveau. Als buddy geef je algemene ondersteuning. Je maakt een praatje, maar helpt een leerling ook bij het maken van een planning. Later in de week check je of het gelukt is om de planning te volgen. Misschien help je ook gewoon door even wat woordjes te overhoren of een vraag over een schoolvak te beantwoorden. De behoefte is per leerling natuurlijk anders.
Hoe gaat we dat regelen?
Stuur een mail naar vrijwilligers@academie-tien.nl. Wij zoeken dan zo snel mogelijk contact. We houden binnenkort een conference call met de groep van vrijwilligers (we zoeken ongeveer 30 à 40 mensen) om uitleg te geven over onze school en over onze leerlingen. Zo weet iedereen wat de bedoeling is. We hopen vanaf maandag 30 maart te starten met de thuiswerk-buddies.
En de andere scholen?
Wij zijn niet de enige school in de regio Utrecht met leerlingen die wel wat extra ondersteuning kunnen gebruiken bij het thuisonderwijs. We zoeken contact met andere scholen. Door eerst dit systeem goed op te zetten op één school, kunnen we gemakkelijker andere scholen betrekken. Zeker wanneer de scholen langer gesloten blijven, is dit een belangrijke volgende stap.
Extra informatie?
Wil je meer weten over onze school? Kijk op www.academie-tien.nl. Vragen over dit initiatief zijn welkom bij vrijwilligers@academie-tien.nl. Alvast bedankt voor jullie hulp!
Ook interessant
Richard van den Berg is gekozen als de nieuwe rector van Academie Tien. Hij volgt hiermee Albert Wijnsma op en zal de school begeleiden naar een nieuwe fase van ontwikkeling. Richard begint officieel als rector op 1 augustus 2024.
Academie Tien is een middelbare school met een brede kijk op ontwikkeling. Naast leren is er ruimte voor persoonlijke groei en verwondering. Voor het nieuwe schoolgebouw aan het Berlijnplein maakte kunstenaar Elisabet Stienstra daarom zeven kunstwerken van jonge mensen die thema’s als groei en kennis weerspiegelen. De gloednieuwe architectuur, het...
‘We hebben veel bereikt bij Academie Tien. Nu is het tijd voor herbezinning.’
Actuele wereldpolitiek moet besproken worden in de klas. Maar bij sommige conflicten liggen persoonlijke meningen en achtergronden gevoelig en kunnen leerlingen tegenover elkaar komen te staan. Hoe ga je daar als school mee om en hoe faciliteer je de dialoog?